Lite om Fascia & Lymfsystemet

01.09.2022

Vad är fascia?

Fascian är kroppens grundstomme som håller allting på plats i kroppen!

Tänk på den tunna näthinnan runt köttbiten.

Fascian är viktig för varje liten muskelrörelse men arbetar konstant, även när vi är stilla då fascian används för bl a immunförsvaret. Fascian är även involverad vid olyckor på så sätt att den hjälper till att fördela smällen mellan fler olika ställen på kroppen. Allting sitter ihop! Även stress, dålig kost, för lite vätska, en inaktiv livsstil eller monoton träning sätter sina spår...
Människokroppen har ett omslutande nätverk av bindväv och dess betydelse för vår hälsa är större än vi tidigare trott. Fascian är ett nätverk av bindväv utan början och slut, som går från topp till tå, från ytlig till djup och som omsluter allt; muskler, skelett, organ, nerver och celler... När vi är stilla så klibbar dessa trådar ihop och vi kan få problem (fascian klämmer runt musklerna som inte får tillräcklig plats, försämrar flödet i vårt lymfsystem genom olika "stopp" och klämmer runt nerverna vilket försämrar signalen mellan nerver och hjärna).

Forskning har visat att det finns 6 ggr mer nervceller i vår fascia än i våra muskler och en låsning i fascian kan orsaka t ex smärta i ländryggen. En "sjuk" fascia bildar en ond cirkel då inflammation skapas, flödet av vätska och vårt immunförsvar påverkas vilket ger värk och därmed svårare för vila och återhämtning.

Fascian mår bäst av kontinuerlig rörelse; i studier har man kunnat se förtätning och ihopklibbning av fascian efter endast 3 veckors inaktivitet och studier visar också att en aktiv 60-åring har en friskar fascia än en otränad 30 åring (så det är aldrig försent att ändra sin livsstil!)
Vid problem i fascian så känner du dig stel, kan ha problem med smärta och kramper, har sämre rörlighet, nedsatt nervsystem, låsningar i leder, kronisk inflammation, kronisk trötthet, övervikt, dåligt fungerande hjärt-& kärlsystem, fibromyalgi, celluliter, huvudvärk, dålig lyster i huden, kalla händer och fötter, migrän och trögt lymfsystem. Ett annat vanligt tecken på ett fasciaproblem är att känna sig stel när man vaknar och behöva en stund på sig för att komma igång (och då känner man sig bättre). Fascian anpassar sig efter de krav vi ställer på den och bidrar till vår kroppsform.
Har du en frisk fascia har du bra immunförsvar, är rörlig, normalviktig, har ett väl fungerande lymf-, muskel-, och nervsystem, du har väl fungerande hjärta och kärl och upplever ingen smärta.

Eftersom ett fasciaproblem ofta ger ett lymfproblem och vice versa kommer här även lite information om vårt lymfsystem:

Lymfsystemet

Lymfsystemet är ett bortglömt men väldigt viktigt system i vår kropp!

Både när man pratar om t ex celluliter, detox, hudproblem, muskulära problem, övervikt eller svullnader/ att kroppen samlar på sig vätska så kan lymfan vara den bidragande orsaken!
Man kan likna lymfsystemet med ett avloppssystem som det då och då kan bli stopp i. Det som då händer är att vätskan med våra slaggprodukter (dvs lymfvätskan) inte flyter på i rätt tempo utan det ansamlade slagget blir kvar i vävnaderna. Dessa slaggprodukter tillsammans med proteiner och överskottsnäring bildar förtätningar i vävnaderna vilket såsmåningom leder till fettväv och inväxning av fascia. I denna förtätade vävnad så fastnar ytterligare slaggprodukter och lymfvätska vilket leder till försämring av hela systemet. När en svullnad uppstått så leder det även till ännu mera svullnad; vävnadsförtätning, volymökning och sämre immunförsvar. En ond cirkel!
Det finns många orsaker till att lymfsystemet inte fungerar optimalt; en "sjuk" fascia, hormoner, värk, mediciner, felaktig kost, stress, muskelspänningar, magbesvär, tajta kläder, operationer, stukningar, strålbehandling, medfött primärt lymfödem, åderbråck, p-piller...
För att få igång lymfsystemet finns det flera saker man kan göra:

  • Andas rätt & lär dig djupandning

  • Lymfflödesmassage, lymfmassage, manuellt lymfdränage eller lymfdränerande vakuum/ koppning

  • Torrborstning

  • Rörelseövningar t ex Yoga, Qigong, Tai Chi, vattengympa

  • Kompression med t ex kompressionsstrumpa. Extra viktigt om du står och går mycket, vid graviditet eller långa flygresor

  • Hudvård håller huden mjuk och smidig. Se till att välja ekologiska produkter så att lymfsystemet inte behöver jobba extra hårt för att rensa ut dåliga ämnen

  • Lymfmassage eller jaderoller av ansiktet som t ex daglig rutin

  • Lugn rörelse; promenader, vicka på fötterna liggandes, tåhävningar etc. (Snabb rörelse ökar blodgenomströmmningen vilket är negativt för lymfsystemet medan lugn rörelse stimulerar lymfsystemet)

  • Jobba med din stressnivå; lugn och ro och är en förutsättning för att lymfsystemet skall fungera bra.